Tartiflette

A Tartiflettet az 1980-as években találták ki a francia alpokban fekvő Haute-Savoie régió szakácsai, annak érdeklében, hogy ily módon is népszerűsítsék a régió híres sajtját, a reblochont. A reblochon egy félkemény sajt, 1958 óta rendelkezik PDO eredetvédelemmel, nyers tejből készül. Lapos, korong alakú, átmérője 13-14 cm, magassága 3-3,5 cm, súlya 450-550 gr. A reblochont Montbéliarde, Tarine és Abondance tehenek tejéből készítik.

Hozzávalók (5-6 főre):

  • 80 dkg burgonya
  • 10 dkg húsos füstölt császárszalonna
  • 5 dkg füstölt tarja
  • 2 fej hagyma
  • 40 dkg reblochon sajt
  • 4-5 db pálpusztai sajt

A füstölt császárszalonnát és a füstölt tarját megpirítjuk. A vöröshagymát apróra vágjuk és a kiolvadt zsíradékon megdinszteljük. A burgonyát meghámozzuk, majd lobogó sós vízben 8-10 percig puhára főzzük. Egy tepsi aljára teszünk egy réteget a húsból és a hagymából, majd egy réteg felszeletelt burgonya kerül rá. A rétegek közé tehetünk felszeletelt pálpusztai sajtot is mely ad egy plusz ízt az ételnek (az eredeti tartiflette recept természetesen nem tartalmazza). A rétegek tetejére helyezzük a félbevágott reblochon (vagy hasonló) sajtot, majd 200 fokos sütőben 20-25 percig sütjük, amíg megpirul a sajt.