“Egyszer egy olasz mesterbíra megjegyezte, hogy a mester fokozatú minősítés elérésekor jött rá, hogy minél többet olvas és tanul a sajtokról, minél több sajtot kóstol, annál inkább érzi úgy, hogy keveset tud a sajtok világáról” – mesélte a magyar sajtbíra-tanoncoknak tartott előadásán Maria Cristina Crucitti olasz sajtszakértő, midőn az ONAF (Organizzazione Nazionale degli Assaggiatori di Formaggio Olasz Sajtbíra Egyesület) képzési rendszeréről faggattuk.
Sajtbírákat avattunk. 37 fő végezte el sikeresen a 2. Sajtbíra képzést. Egy képzés végét ünnepeltük, de egyben 37 sajtszakértő útjának kezdetét is. Bizakodva várjuk, hogy útjuk során felfedezzék a magyar kisüzemi és kézműves sajtok sokszínű világát és kóstolási jegyzeteikkel, nemzetközi szintű, fogyasztói szempontú bírálatukkal és építő kritikáikkal hozzájáruljanak a magyar sajtkultúra további gyarapodásához.
A képzés megvalósulását a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács támogatta.