Fondürecept Svájcból

Hozzávalók (4 főre): 

800 g sajt (fele Gruyére, fele Vacherin)*

3,2-3,5 dl Fehérbor ** (magasabb savtartalmú, pl. furmint vagy olaszrizling) 

1 fokhagymagerezd

4 tk. kukoricakeményítő 

esetlegesen 1 tk. citromlé (amennyiben nem elég savas a fehérbor) 

frissen őrölt feketebors 

esetleg egy kevés őrölt szerecsendió 

kb. 800 g kenyér vagy bagett az előző napról*** 

tetszés szerint Kirsch (cseresznyepálinka) 

*nagyon finom lesz a fondü úgy is, ha kizárólag Vacherin típusú sajtot használunk hozzá  (vagy különböző Vacherinek keverékét). A Gruyére/Vacherin fondüt nyugodtan “fűszerezhetjük” még egy kis Alp- vagy Bergkäse sajttal. Mindig ügyeljünk arra, hogy hasonló olvadásponttal rendelkező sajtokat használjunk. A Vacherin kivételével ügyeljünk arra is, hogy a felhasznált sajt ne legyen se túl fiatal se túl idős. A fondühöz a közepesen érett sajtok (6-9 hó) a legalkalmasabbak. 

**fehérbor helyett használhatunk sört, száraz almabort, proseccot vagy pezsgőt is. Gyermekek számára készíthetjük almalével.

***kenyéren kívül a fondühöz kínálhatunk még főtt krumplit, blansírozott zöldségeket (karfiol, brokkoli, sütőtök, répa, póréhagyma stb.), vajon párolt gombákat (csiperke, shitake, rókagomba) vagy friss felvágott gyümölcsöket (pl. körte). 

Elkészítés:

A kenyeret felkockázzuk (fokhagyma imádók bedörzsölhetik előtte a kenyérszeleteket fokhagymával). A caquelon-t (fondü tál) egy félbevágott fokhagymagerezddel bedörzsöljük. A sajtot lereszeljük és a fehérborral a caquelonban összekeverjük és főzni kezdjük. Aki szeretné, tehet bele egy fokhagymagerezdet. Ezt a keveréket kb. 1 órán keresztül főzzük, majd hozzáadjuk a kukoricakeményítőt és folyamatos kevergetés mellett megolvasztjuk. A végén őrölt borssal és szerecsendióval fűszerezhetjük. 

Miután elkészült a fondünk feltesszük a caquelont a tartóra és meggyújtjuk alatta az égőt. Ekkor már nem szabad forrnia a fondünek, de továbbra kevergetést igényel. Mindig ügyeljünk arra, hogy a mártogatáskor alulról felfelé is keverjük a fondüt. 

A kirsch-t külön tálaljuk, aki szeretné belemárthatja a kenyérkockákat.