A Magyar Sajtkészítők Egyesülete 2025 tavaszán immár negyedik alkalommal indít sajtbíra képzést.
A képzés elsősorban a sajt világában jártas, vagy azt megismerni kívánó, sajtversenyeken bírálni vágyóknak ajánlott. Egyesületünk missziójának legfontosabb mérföldköve a hazai sajtkultúra és sajtfogyasztás színvonalának folyamatos emelése. Ennek magvalósításához szükséges a hazai sajtversenyek szakmaiságának folyamatos mélyítése, erősítése.
Az elmúlt években egyre nagyobb igény merült fel hazai regionális és nemzetközi sajtverseny megrendezésére, aminek bírálati részét egyesületünk végezte. A rendezvények kimagasló szakmai színvonalának megőrzése érdekében elengedhetetlen további sajtbírák képzése, amit egyesületünk kiemelt feladatának tekint. Szeretnénk a magyar gasztronómiai élet szereplői számára is lehetőséget teremteni arra, hogy a termelőktől független sajtszakmai segítséget kaphassanak.
A képzés az alábbi témaköröket öleli át:
- A sajtkészítés története, hazai sajtok
- Sajtkészítési alapismeretek, sajtkészítési gyakorlat
- Sajtok érzékszervi bírálatának terminológiája
- Bírálati etika, bírálati jegyzetek készítése
- Sajttípusok, világ sajtjai, arany minták kóstolása (nagy sajtkultúrák: Franciaország, Svájc, Hollandia, Anglia, Spanyolország, Olaszország)
- Bírálati szoftver alkalmazása
- Sajthibák, sajtbetegségek
- Külföldi bírálati módszerek, versenyek
- Bírálati gyakorlat
A képzésre minden cselekvőképes magyar állampolgár jelentkezhet, aki:
- betöltötte a 18.-ik életévét
- nem vett részt korábban a Magyar Sajtkészítők Egyesületének sajtbíra képzésén
A kiválasztásnál előnyben részesítjük azokat a jelentkezőket, akik kiemelkedő érzékszervi vizsgálati eredményt érnek el a felvételi eljárás során, akiknek egyéb élelmiszerekkel kapcsolatos bírálati tapasztalata van, valamint motiváltak.
A felvételi eljárás során a felvételi bizottság preferálja továbbá (de nem kizáró tényezők), ha a jelentkező nem kistermelő sajt szakmai területen, nem tulajdonosa vagy szakmai vezetője EU-s kisüzemnek sajt szakmai területen, nincsen érzékenysége vagy averziója a tejtermékekkel és sajtokkal (bármely típus) szemben.
A képzés megkezdését felvételi előzi meg, ahol az egyéni érzékszervi képességek is felmérésre kerülnek.
Felvételi vizsga időpontja: 2025. 03. 13. és 2025. 03. 14. (csütörtök és péntek)
A képzés helyszíne: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Oktatóközpont 2330 Dunaharaszti, Boróka utca 3.
Jelentkezési határidő: 2025.02.28. péntek éjfél
- A képzés díja:
Minden felvételt nyert hallgatónak lehetősége van arra, hogy a Magyar Sajtkészítők Egyesületével tanulmányi szerződés kössön, mely arra kötelezi a hallgatót, hogy minden előadáson részt vegyen, sikeres záróvizsgát tegyen és vállalja az egyesület szervezésében lebonyolításra kerülő sajtversenyeken évente legalább 2 alkalommal a részvételt sajtbírálóként 3 éven keresztül. A szerződés aláírásával, a tandíj 175.000,- Ft, egyben tartalmazza 2025 évben a Magyar Sajtkészítők Egyesületének tagsági díját a végzett sajtbíráló számára, annak minden előnyével. - Felsőoktatási intézményben, nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytató hallgató jogosult a Magyar Sajtkészítők Egyesületénél kedvezményes tandíjra pályázni, amely 90.000,- Ft. Pályázni az alábbi email címen lehet: sajtkeszitokegyesulete@gmail.com
Amennyiben a hallgató nem tesz sikeres záróvizsgát, vagy nem tesz eleget a szerződésben vállalt kötelezettségének a teljes tandíjat meg kell fizetnie, ami 520.000,- Ft.
A képzés napok:
- 2025. 03. 27. csütörtök és 28. péntek gyakorlat 1-es csoport
- 2025. 03. 29. szombat
- 2025. 04. 04. péntek és 05. szombat
- 2025. 04. 15. kedd és 16. szerda gyakorlat 2-es csoport
- 2025. 04. 25. péntek és 26. szombat
- 2025. 05. 09. péntek és 10. szombat
- 2025. 05. 24. szombat
Az oktatás pénteki napokon 14:00 órától 19:00 óráig, szombati napokon 08:00 órától 13:00 óráig tart.
Záróvizsga időpontja: 2025. 05. 31. szombat 08:00
A sikeres vizsgáról a végzett hallgatók tanúsítványt kapnak, valamint sajtbírálóként regisztrációra lesznek jogosultak a Magyar Sajtkészítők Egyesületének nyilvántartási és bírálati rendszerében. A tanúsítvány átadása ünnepélyes keretek között történik a záróvizsgát követő hetekben.
További információ:
Dr. Kovács Gyöngyi: tel.: 06 20 520 5002, e-mail: kogyongyi@gmail.com
Tim Zoltán: tel.: 06 30 9527 909, e-mail: sajtkeszitokegyesulete@gmail.comA jelentkezéshez kérjük töltse ki ezt az űrlapot: https://forms.gle/W13Y4mH6yxTBFQCv7