avagy Kovács László, Kerekesné dr. Mayer Ágnes és Dr. Kovács Gyöngyi beszámolója a „Salon du
Fromage” eseményről
Egyre több magyar tejipari szakember látogat el az évente megrendezett Salon du Fromage-ra
Párizsba. 2022-ben a kiállítás február 27. és március 2. között került megrendezésre a Párizs Expo –
Porte de Versailles területén a Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállítás részeként. A „Salon” 281
kiállítóját idén 8486 szakmai látogató tekintette meg, a sajtszakma igen rangos eseményének számít
világszerte. Ez már a harmadik alkalom, hogy a kiállítás fókuszában idegen ország áll, idén – a korábbi
években bemutatott Spanyolország és Nagy-Britannia után – a vendég Olaszország volt.
A szakmai programok sorából kiemelnénk a Federation des Fromagers de France szervezet
előadásait: 1. Hogyan legyünk sajtkészítők? 2. Gazdasági áttekintés a sajtkereskedők boltokban és
piacokon történő megjelenéséről; valamint a párosítási workshopkat (mézsör-sajt, tequila-sajt).
Nagyon látványos volt a Lyre d’Or Sajttálverseny, melyet az Union des Fromagers de I’lle-de-France
szervezett.
A legnagyobb élmény és tapasztalat az volt számunkra, hogy bírálóként is részt vehettünk a
CONCOURS GENERAL AGRICOLE (CGA) 2022 által megrendezett Nemzeti Tejtermékek versenyén.
A verseny előterében, miközben a bírálatra regisztráltunk odalépett hozzánk egy magyar fiatalember,
Szendrő Gábor, aki szintén bírálónak érkezett. Kihasználva az alkalmat készítettünk Gáborral egy
rövid interjút:
Hogyan vették fel Önt a bírálók közé?
„Ezen a versenyen a fogyasztókat is várják bírálónak. Tv reklámokban hirdetik, hogy jelentkezzenek bírálóknak! De általában, aki ekkor jelentkezik az már lekésett. Online webes felületen lehet jelentkezni, ahol ki kell tölteni egy kérdőívet, aminek a kérdései arra irányulnak, hogy milyen bíra válik majd a kitöltőből. A jelentkezők kapnak egy általános
tájékoztatást is a bírálatról, majd a kitöltés végén értékeli a rendszer, hogy jó bíráló lesz-e a jelentkező.”
Sajtkészítők is vannak a bírálók között?
„Igen, sőt tejiparban dolgozó agrárszakember, sajtkereskedő is. Igyekeznek a bíráló asztalokat úgy összeállítani, hogy legyen minden területről 1-1 fő.” Vannak-e bírálótréningek? „Igen, kb. fél évvel a verseny előtt lehetőség van egy ilyen gyakorlaton részt venni ingyenesen, de ez nem kötelező. Minden bírának van egy számmal és kóddal ellátott saját
webes felülete a CGA honlapján, ahol megtekintheti például, hogy hány versenyen vett már részt, jelentkezhet-e képzésre, regisztrálhat-e a bírálatokra. Innen kinyomtathatja a bírálati behívóit, kitöltheti a becsületességi nyilatkozatát vagy adott esetben a távolmaradásról szóló nyomtatványt.”
A verseny további részleteiről Lionel Guérin-t, a verseny főszervezőjét kérdeztük:
„A Concours Général Agricole több mint 150 éve, ma már 35 élelmiszer-kategóriában állapítja meg a francia termékek és borok kiválóságát. Ezzel a legrégebbi és legfontosabb élelmiszer-verseny díj, mind a termékek száma, mind a zsűrizők száma tekintetében. Igényességét bizonyítja, hogy a regisztrált termékek maximum 25%-a lehet csak érmetulajdonos. Az elismerés minden bizonnyal az egyik leginkább mérvadó a fogyasztók számára, hiszen a kereskedelmi láncok polcain ennek a versenynek az éremplakettjét keresi a vásárló szerte Franciaországban.”
Lionel elmondta nekünk, hogy „a Concours Général Agricole érem célja az is, hogy kiemelje a nagyközönség számára kevéssé ismert helyi termékeket, és minden évben új termékeket tartalmaz.
Így a termékek nagyon széles körében, minden elosztóhálózatban megtalálhatók. Független és önkéntes zsűrink, amelyek fele szakember, a másik fele pedig igényes fogyasztó, a termékeket minőségi színvonalukért és a kiválósághoz közeledő egyedi ízvilágukért jutalmazza.” Amikor a zsűrizés menetéről kérdeztük, elmondta nekünk, hogy „egy-egy kóstolóasztalnál 6 zsűriző ül, átlagosan 5-10 terméket kóstol meg a verseny alatt. Minden zsűriző az előre meghatározott érzékszervi kritériumok alapján – melyek termékfajtánként is eltérőek – ad ki pontokat. A zsűri-elnök a vélemények összesítését követően állapodik meg a zsűri többi tagjával az érmek odaítéléséről. Az ítéletük szuverén, sem a szervezők, sem a terméket jelölő készítők nem kérdőjelezhetik meg.”
A Salon du Fromage remek alkalmat kínál a szakmai megbeszélések és tárgyalások lebonyolítására is, amit kis delegációnk is megragadott. Találkoztunk Claude Maret úrral, aki a Franciaországi Sajtosok és Sajt Kiskereskedők Szövetségének elnöke, David Bazergue főtitkár úrral, akik baráti támogatásukról biztosították kis delegációnkat. Agnès Boileau, aki a 2023-as Mondial du Fromage főszervezője, meginvitálta csapatunkat a Tours-ban megrendezésre kerülő világversenyre. Együttműködéséről biztosított minket Bertrand Franc is, aki Sajt technológus és affineur, szakértői tevékenységével szerte a világon segíti a sajtkészítőket termékeik minőségének javításában. Új – reménybeli –
partnereinknek bemutattuk a Magyar Sajtkészítők Egyesületének munkáját és tevékenységét, informáltuk őket a 13. Kecske Világtalálkozó előzetes programjáról. A kiállításon találkoztunk a gyomaendrődi küldöttséggel is, élén Davidovics László iskolaigazgató úrral, akik a Gyomaendrődi Sajt- és Túrófesztivál hírét vitték a tárgyalásaik során.
Hatalmas megtiszteltetés volt számunkra, hogy kis delegációnkat – ami időközben kibővült Szakál Tamás hajdúdorogi tejtermékkészítővel, az ő feleségével és kollégájával – a párizsi Magyar Nagykövetségen fogadott és látott vendégül Bartha Péter István úr, aki a mezőgazdasági és környezeti ügyekért felelős tanácsos. A megbeszélés során a tanácsos úr is üdvözölte azt a kezdeményezésünket, hogy a magyar és a francia sajtos szakmai kapcsolatokat szorosabbra fűzzük,
segítségéről biztosított ezen céljaink elérésében. Rövid, de annál tartalmasabb francia utunk során bebizonyosodott – újból – hogy a francia sajtosok egy végtelenül kedves és nyitott csoportja a sajtosok nemzetközi társadalmának. Szakmai tudásukon felül segítőkészségük, összetartásuk példaértékű lehet a hazai sajtosoknak is. Végül külön
köszönetünket ezúton kívánjuk kifejezni Delplanque Claire kisasszonynak, aki a verseny adminisztrációjában nyújtott számunkra segítséget.