Sajtbíra képzés 2025

175.000Ft

Kategória:

Leírás

A Magyar Sajtkészítők Egyesülete 2025 tavaszán immár negyedik alkalommal indít sajtbíra képzést.

A képzés elsősorban a sajt világában jártas, vagy azt megismerni kívánó, sajtversenyeken bírálni vágyóknak ajánlott. Egyesületünk missziójának legfontosabb mérföldköve a hazai sajtkultúra és sajtfogyasztás színvonalának folyamatos emelése. Ennek magvalósításához szükséges a hazai sajtversenyek szakmaiságának folyamatos mélyítése, erősítése.
Az elmúlt években egyre nagyobb igény merült fel hazai regionális és nemzetközi sajtverseny megrendezésére, aminek bírálati részét egyesületünk végezte, egyedi igények figyelembevételével. A rendezvények kimagasló szakmai színvonalának megőrzése érdekében elengedhetetlen további sajtbírák képzése, amit egyesületünk kiemelt feladatának tekint. Szeretnénk a magyar gasztronómiai élet szereplői számára is lehetőséget teremteni arra, hogy a termelőktől független sajtszakmai segítséget kaphassanak.

A képzés az alábbi témaköröket öleli át:
– A sajtkészítés története, hazai sajtok
– Sajtkészítési alapismeretek, sajtkészítési gyakorlat
– Sajtok érzékszervi bírálatának terminológiája
– Bírálati etika, bírálati jegyzetek készítése
– Sajttípusok, világ sajtjai, arany minták kóstolása (nagy sajtkultúrák: Franciaország, Svájc, Hollandia, Anglia, Spanyolország, Olaszország)
– Bírálati szoftver alkalmazása
– Sajthibák, sajtbetegségek
– Külföldi bírálati módszerek, versenyek
– Bírálati gyakorlat

A képzésre minden cselekvőképes magyar állampolgár jelentkezhet, aki:
– betöltötte a 18.-ik életévét
– nem vett részt korábban a Magyar Sajtkészítők Egyesületének sajtbíra képzésén

A kiválasztásnál előnyben részesítjük azokat a jelentkezőket, akik kiemelkedő érzékszervi vizsgálati eredményt érnek el a felvételi eljárás során, akiknek egyéb élelmiszerekkel kapcsolatos bírálati tapasztalata van, valamint motiváltak.

A felvételi eljárás során a felvételi bizottság preferálja továbbá (de nem kizáró tényezők), ha a jelentkező nem kistermelő sajt szakmai területen, nem tulajdonosa vagy szakmai vezetője EU-s kisüzemnek sajt szakmai területen, nincsen érzékenysége vagy averziója a tejtermékekkel és sajtokkal (bármely típus) szemben.

A képzés megkezdését felvételi előzi meg, ahol az egyéni érzékszervi képességek is felmérésre kerülnek.

Felvételi vizsga időpontja: 2025. 03.13. és 2025.03.14. (csütörtök és péntek)

Meghosszabbított jelentkezési határidő: 2025.03.09.

A képzés helyszíne: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Oktatóközpont 2330 Dunaharaszti Boróka utca 3.

· A képzés díja:
Minden felvételt nyert hallgatónak lehetősége van arra, hogy a Magyar Sajtkészítők Egyesületével tanulmányi szerződés kössön, mely arra kötelezi a hallgatót, hogy minden előadáson részt vegyen, sikeres záróvizsgát tegyen és vállalja az egyesület szervezésében lebonyolításra kerülő sajtversenyeken évente legalább 2 alkalommal a részvételt sajtbírálóként 3 éven keresztül. A szerződés aláírásával, a tandíj 175.000,- Ft, egyben tartalmazza 2024 évben a Magyar Sajtkészítők Egyesületének tagsági díját a végzett sajtbíráló számára, annak minden előnyével.